Inteligenta financiara – venit pasiv si activ

Dupa ce am discutat despre fluxul banilor, in aceasta saptamana propun ca tema venitul pasiv si activ.

La fel ca si sursele de venit care sunt active sau pasive, la fel si venitul este pasiv sau activ. Venitul activ este venitul pe care il obtinem dintr-o activitate pe care o desfasuram, iar venitul pasiv este venitul pe care il obtinem independent de activitate.

Conform “Cadranului Banilor“, angajatii si liber-profesionistii obtin venituri din activitate, deci venit activ. De cealalta parte, proprietarii de afaceri si investitorii obtin venituri din active (afaceri si investitii), deci venit pasiv. De exemplu, salariul sau plata pe care o primim pentru serviciile noastre este venit activ, iar chiria pe care o primim la o locuinta sau dreptul de autor este venit pasiv.

O intrebare excelenta pe care o spune Robert Kiyosaki pentru a ne masura valoarea financiara este: “Cat timp putem trai fara a munci?” Asta inseamna sa traim din economiile pe care le avem si din venitul pasiv pentru a ne acoperi cheltuielile.

Sa luam 3 exemple:

  1. Daca avem economii de 10.000 Euro, nu avem venit pasiv si avem cheltuieli de 1000 Euro pe luna, atunci rezultatul este de 10 luni.
  2. Daca avem economii de 5.000 Euro, avem un venit pasiv de 250 Euro pe luna si cheltuieli de 500 Euro pe luna, atunci rezultatul este de 20 de luni.
  3. Daca nu avem economii, avem un venit pasiv de 700 Euro pe luna si cheltuieli de 700 Euro pe luna, atunci rezultatul este infinit.

In concluzie, independenta financiara inseamna sa avem venitul pasiv mai mare sau egal cu cheltuielile.

This entry was posted in Afaceri, Dezvoltare personala, Newsletter. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>