Indeplinirea obiectivelor – aplicatii practice: Cercul Excelentei

Dupa ce am parcurs pasii necesari pentru indeplinirea obiectivelor, propun sa facem impreuna 2 aplicatii practice care sa ne ajute. Pentru aceasta saptamana, este primul dintre ele: Cercul Excelentei.

  1. Alegem o stare-resursa pe care vrem sa o experimentam (incredere in sine, curaj, optimism, entuziasm, calm, etc.) intr-o anumita situatie (sustinerea unei prezentari, participarea la un concurs, realizarea unui proiect, etc.)
  2. Evaluam daca situatia este bine definita si daca “adaugand” noua stare-resursa obtinem efectul dorit.
  3. Identificam un moment specific in care am trait cu intensitate maxima starea-resursa.
  4. Ne imaginam ca in fata noastra, pe sol, este desenat un cerc (sau alta forma geometrica) sau selectam un alt semn vizual, auditiv sau kinestezic pe care sa-l asociem cu acea stare.
  5. Cand suntem gata, pasim in interiorul cercului (sau al formei alese). Retraim experienta aleasa asociindu-ne pe deplin. Identificam senzorial si suntem atenti la ceea ce vedem, ce auzim, ce simtim, cum respiram si vorbim la timpul prezent.
  6. Crestem intensitatea cu care experimentam starea-resursa dandu-i voie sa se manifeste in toata fiinta si in jurul nostru.
  7. Iesim din cerc si ne deconectam de stare. (Pauza)
  8. Testam Cercul Excelentei pasind din nou in el si observam cat de repede si de intens putem sa reaccesam starea-resursa.
  9. Iesim din cerc si ne deconectam de stare. (Pauza)
  10. Daca este necesar, repetam pasii 3-9 pana cand reusim sa accesam starea cu usurinta si claritate.
  11. Ne imaginam in situatia aleasa si simultan pasim in Cercul Excelentei. Observam cum se modifica experienta: ce vedem, ce auzim, cum ne simtim, cum respiram si vorbim la timpul prezent. Cand suntem multumiti, iesim din Cercul Excelentei.
  12. Transmitem aceasta resursa in viitor si ii permitem ca de fiecare data cand ne aflam in situatia aleasa sa traim noua experienta.
  13. Daca ne-am afla acum sau in viitorul apropiat in situatia aleasa, cum traim aceasta noua experienta avand la indemana starea-resursa?
This entry was posted in Dezvoltare personala, Newsletter. Bookmark the permalink.

4 Responses to Indeplinirea obiectivelor – aplicatii practice: Cercul Excelentei

  1. Mona says:

    Buna,

    Mi se pare interesanta abordarea. Deja am in minte cateva aplicatii in cadrul psihoterapiei. M-am gandit, de exemplu, la o situatie perceputa ca fiind anxiogena, sustinerea unei prezentari publice. Pe de o parte, ma ajuta sa identific gandurile generatoare de anxietate, sa le supun ratiunii, deci sa le combat si sa le pot inlocui cu alte ganduri mai adaptate. Pe de alta parte, facand apel la o experienta pozitiva (undeva in istoricul personal exista cel putin o situatie in care am prezentat ceva in fata unei autoritati – profesor, de exemplu- in care rezultatul a fost benefic) ma ajuta sa identific resursele interioare si, totodata, ma ajuta sa ma focuzez pe solutie. Ce m-a ajutat atunci si as putea folosi acum?
    Exersarea acestei strategii te poate ajuta sa ajungi la performanta de a pocni din degete si a te conecta instant la starea -resursa, sa zic asa…

  2. Buna,

    Ma bucur ca ai reusit sa identifici cum poti aplica aceasta tehnica. Intr-adevar, poti crea o ancora pentru a accesa rapid starea-resursa. :)

  3. Buna! Ti-am folosit o parte din textul pentru Cercul Excelentei (am si certificare NLP, dar fiind ca e primul rezultat pe google blog-ul tau cu cercul excelentei m-am folosit de text pentru un curs practic) :) Iti multumesc ca ai trafic pe blog si ca m-ai ajutat sa castig cred ca vreo 2 ore de cautari prin arhivele NLP…:)

    Succes si te invit si pe site-ul meu dedicat dezvoltarii personale http://www.szilvia.net

  4. Buna Silvia,

    Multumesc pentru aprecieri si ma bucur ca ti-am putut fi de folos. :)

    Am vizitat si site-ul tau si imi place cum este realizat si informatiile pe care le-am gasit. Mi se pare interesant ca ai studiat Angel Therapy. Comunicarea cu ingerii este un aspect foarte drag mie. Imi poti spune mai multe?

    PS: Sunt foarte placut surprins sa fiu pe primul loc in google cu cercul excelentei. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>