Inteligenta financiara – schimbarea convingerilor

Dupa convingerile bogatiei, urmeaza sa discutam despre schimbarea convingerilor, un aspect important pentru dezvoltarea inteligentei financiare.

In cartea sa “Descopera forta din tine“, Anthony Robbins scrie: “Toate momentele personale de rascruce incep cu o schimbare de convingeri.” El continua: “Modalitatea cea mai eficienta este sa va faceti creierul sa asocieze ideea de suferinta maxima vechii convingeri.

Pentru a progresa este esential sa identificam convingerile demobilizatoare care ne impiedica atingerea potentialului. Le putem determina, observand ca sunt cele care ne tin pe loc, ne fac sa amanam si ne blocheaza actiunea. De exemplu, o astfel de convingere este: “Eu am nevoie de bani pentru a face bani.” In acest caz, asteptam pana avem banii si chiar daca ii avem nu stim cum sa-i inmultim.

Dupa ce am identificat convingerile demobilizatoare, urmeaza sa le slabim si sa le eliminam. Am folosit masa ca o metafora pentru convingeri, iar picioarele pentru punctele de reper. Destabilizam convingerea slabind punctele de reper, punandu-le la indoiala. Pana la urma, punctele de reper sunt niste experiente pe care le-am selectat pentru a ne sustine convingerea si opusul lor poate sa fie la fel de bine valabil. O strategie excelenta este sa cautam dovezi care sa le contrazica si astfel sa le punem la indoiala. De exemplu, pentru convingerea “Eu am nevoie de bani pentru a face bani“, putem gasi exemple de persoane care au reusit sa faca bani pornind de la zero sau chiar cu datorii, cum ar fi Donald Trump.

Putem elimina convingerile demobilizatoare doar inlocuindu-le cu altele mobilizatoare. Astfel, inlocuim o “masa” cu o alta “masa“. Pentru a intari noua convingere mobilizatoare, selectam punctele de reper care sa o sustina. De exemplu, convingerea inlocuitoare poate fi: “Eu imi dezvolt inteligenta financiara pentru a face bani“.

Acest proces de schimbare a convingerilor ne ajuta sa facem transformari mentale semnificative pentru a deveni persoanele care vrem sa fim. O carte minunata care analizeaza acest proces este “Schimband gandirea iti schimbi viata“, de Brian Tracy.

This entry was posted in Afaceri, Dezvoltare personala, Newsletter. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>