Sportivi de exceptie

Sfarsitul secolului 20 si inceputul secolului 21 reprezinta o perioada in care s-au remarcat multi sportivi de exceptie.

Pe biatlonistul norvegian Ole Einar Bjorndalen il consider cel mai bun sportiv in activitate si poate chiar cel mai bun din toate timpurile. Este de 5 ori campion olimpic (singurul biatlonist care a castigat toate cele 4 titluri la aceeasi editie), de 9 ori campion mondial, de 4 ori castigator al Cupei Mondiale. Are un record de 72 de curse castigate in Cupa Mondiala la biatlon si inca 1 la schi fond, cu 73 de victorii situandu-se pe locul 2 in clasamentul schiorilor cu cele mai multe victorii in Cupa Mondiala, dupa Ingeman Stenmark care are 86.

In sporturile cu motor s-au remarcat 3 genii cu performante deosebite: Michael Schumacher (Formula 1), Valentino Rossi (Motociclism) si Sebastien Loeb (WRC). Michael Schumacher este considerat cel mai bun pilot de Formula 1 din toate timpurile, avand 7 titluri mondiale castigate, 91 de victorii si 68 de pole position-uri. Valentino Rossi este unul dintre cei mai de succes motociclisti cu 7 titluri mondiale, obtinute la toate clasele (125cc, 250cc, 500cc si MotoGP). Cu 87 de victorii si 133 de podiumuri se afla pe locul 3 in aceste clasamente, dupa Angel Nieto si Giacomo Agostino. Sebastien Loeb are 3 titluri mondiale castigate si un record de 33 de victorii, fiind unul dintre cei mai buni piloti de raliu din istorie.

Si in lumea atletismului s-a remarcat o stea: Yelena Isinbayeva. Rusoaica este cea mai de succes saritoare cu prajina, castigand 7 competitii majore si stabilind 20 de recorduri mondiale. Este prima saritoare care a depasit bariera de 5m si a fost aleaa de 2 ori atleta anului de Federatia Internationala.

Roger Federer este un fenomen in lumea tenisului si face parte din grupul celor mai buni jucatori din istorie. Recordurile sale sunt impresionante: lider mondial timp de 190 de saptamani consecutive, 12 titluri de Grand Slam, de 3 ori castigator a 3 titluri de Grand Slam in acelasi an, 10 finale consecutive in turneele de Grand Slam si singurul jucator care a ajuns in finala la toate cele 4 turneele de Grand Slam in 2 ani consecutivi.

Jucatorul de snooker Stephen Hendry este supranumit “omul record”. Scotianul a fost lider mondial timp de 8 ani consecutivi, a castigat 7 titluri mondiale si a fost cel mai tanar Campion Mondial, la varsta de 21 de ani.

Garry Kasparov este cel mai mare sahist al tuturor timpurilor. Recordurile lui sunt remarcabile. El a devenit cel mai tanar Campion Mondial in 1985 si si-a pastrat titlul pana in 1993, cand s-a retras din FIDE. Detine recordul de longevitate ca lider mondial, pentru cele mai multe victorii consecutive in competitiile profesioniste internationale si pentru cele 11 Oscaruri la Sah. A avut ratingul cel mai mare in Topul Elo din 1986 pana la retragerea sa in 2005.

This entry was posted in Sport. Bookmark the permalink.

One Response to Sportivi de exceptie

  1. Kenya Saal says:

    Ich bin dabei, wie kann man sich einloggen :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>