Dupa ce am invatat cum sa ne gestionam resursele, urmeaza sa reglam ecologia obiectivelor noastre, astfel incat sa fie benefice pentru noi si pentru cei din jurul nostru.
In primul rand, este important sa verificam ca obiectivul sa fie adecvat contextului. (Ce efecte are atingerea obiectivului asupra vietii mele profesionale, familiei, sanatatii, prietenilor, hobby-urilor si a celorlalte obiective importante din viata mea?) Efectele pozitive pe care le avem in vedere sunt esentiale pentru atingerea obiectivului. Orice efect negativ posibil este o piedica permanenta in calea reusitei. De aceea, aceasta verificare preliminara ne ajuta sa prevenim probleme ulterioare.
Apoi facem bilantul avantajelor si dezavantajelor. Pentru acest bilant, folosim o serie de 3 intrebari: Sunt pastrate avantajele situatiei prezente? Care sunt dezavantajele care ar putea aparea in urma atingerii obiectivului? Care este pretul platit pentru atingerea obiectivului? Este important ca obiectivul sa pastreze avantajele situatiei prezente si sa aiba dezavantaje reduse. De asemenea, avem un pret de platit pentru atingerea obiectivului si sa fim de la inceput pregatiti sa-l platim.
In cele din urma, ne concentram asupra META OBIECTIVULUI (obiectivul mai inalt). Si aici avem o serie de 3 intrebari ajutatoare: Cand imi voi atinge obiectivul, ce voi face in continuare? Care sunt efectele pe termen lung? Atingerea obiectivului ajuta cu adevarat la atingerea obiectivului mai inalt? Fiecare obiectiv face parte dintr-un plan pe termen lung si ne ajuta sa trecem la nivelul urmator. Creierul functioneaza eficient cand are un obiectiv asupra caruia sa se concentreze. De aceea, dupa ce ne indeplinim un obiectiv, trecem la urmatorul obiectiv din planul pe care il avem. De exemplu, obiectivul de crestere a vanzarilor cu 10% pana la sfarsitul anului ajuta la atingerea obiectivului de a avea 10.000 Euro la sfarsitul anului.