Am inceput saptamana trecuta o serie de articole despre indeplinirea obiectivelor. Primul pas pe care l-am prezentat este definirea obiectivelor, iar al doilea care urmeaza sa il discutam este scrierea si vizualizarea obiectivelor.
Acest pas este esential si extrem de important. In cartea “Realizarea telurilor“, Brian Tracy scrie ca doar 3% dintre oameni au obiectivele scrise, iar dintre acestia, 98% si le indeplinesc. Prin urmare, propun sa facem o scurta pauza si sa ne scriem cele mai importante obiective pe care vrem sa le indeplinim. Si desigur, sa fie obiective SMART.
Un alt aspect decisiv pentru indeplinirea obiectivelor, este sa le asociem imagini si emotii. Astfel, pentru fiecare obiectiv pe care il scriem, acum putem cauta sau crea o imagine reprezentativa care sa ne ajute sa-l vizualizam.
Apoi, avand in fata imaginea obiectivului, putem sa facem un exercitiu de imaginatie si de concentrare. Intrebarea care ne ajuta sa ne transpunem in aceasta stare este: “Cum imi dau seama ca mi-am atins obiectivul?” Pentru evaluare, ne folosim fiecare simt: ce vedem, ce auzim, ce simtim, ce miros si ce gust percepem.
Pentru cei care am vazut filmul “Secretul“, aceste etape sunt foarte explicit descrise si exemplificate. Din punct de vedere psihologic, sunt doua aspecte pe care vreau sa le amintesc. In primul rand, exista o legatura puternica intre ceea ce scriem cu mana noastra si creier, iar in al doilea rand, creierul percepe in acelasi mod o amintire si o creatie a imaginatiei.
De asemenea, repetitia este foarte importanta pentru programarea subconstientului, care reprezinta 90% din capacitatea creierului. Scrierea si vizualizarea zilnica a obiectivelor creaza o energie pozitiva care ne ajuta sa ne indeplinim cu succes obiectivele. Cele mai potrivite momente sunt dimineata imediat dupa ce ne trezim si seara inainte de culcare, atunci cand mintea are un grad mare de receptivitate.