Inteligenta financiara – aplicatii practice: disciplina financiara

Dupa ce am discutat despre disciplina financiara, in aceasta saptamana facem o aplicatie practica, analizand un sistem de disciplina financiara propus de Robert Kiyosaki.

Primul pas este sa determinam unde ne aflam in prezent din punct de vedere financiar. Facem o analiza lunara, calculand veniturile pe care le avem din activitate si din active, datoriile, cheltuielile, taxele, economiile si investitiile. De asemenea, calculam perioada pe care o putem acoperi fara veniturile din activitate, adica traind din veniturile din active si economii (daca veniturile din active sunt mai mari sau egale cu cheltuielile, atunci perioada este infinita, altfel perioada este raportul dintre economii si diferenta dintre cheltuieli si veniturile din active). Kiyosaki spune ca bogatia se masoara in timp, nu in bani, adica exact in aceasta perioada mentionata anterior.

Urmatorul pas este sa ne stabilim un obiectiv unde vrem sa ajungem. Detaliem obiectivul ca la primul pas in venituri din activitate si active, datorii, cheltuieli, taxe, economii si investitii. Obiectivele pot fi diferite: de la eliminarea datoriilor sau reducerea taxelor, pana la acoperirea unei perioade de 1 an din active si economii sau chiar libertate financiara.

Apoi ne organizam veniturile dupa cum am discutat in articolul despre conturile bogatiei: 50% pentru cheltuielile lunare, 10% pentru independenta financiara, 10% pentru investitii, 10% pentru donatii, 10% pentru educatie si 10% pentru distractie. Putem sa facem aceasta distribuire lunar, saptamanal sau zilnic. Astfel, avem un echilibru ne putem concentra pe fiecare zona in parte.

Un alt aspect foarte important este calcularea fluxului de bani si a raportului dintre venitul din active si venitul total. Fluxul de bani ne arata circulatia banilor nostri si cati ne raman la sfarsitul lunii. Un bun indicator este raportul dintre banii ramasi si venituri, adica procentul de bani pastrati. De asemenea, raportul dintre venitul din active si venitul total ne arata cat de mult lucreaza banii nostri pentru noi, ceea ce reprezinta modul de gandire al oamenilor inteligenti financiar.

Pasul urmator este sa gasim solutii pentru imbunatatirea acestor 2 indicatori pentru a face trecerea in partea dreapta a cadranului banilor ca proprietari de afaceri si investitori.

Acestia sunt pasii pe care ii urmeaza oamenii inteligenti financiar pentru a crea bogatie.

In articolul urmator discutam 2 exemple ale disciplinei financiare puse in practica.

This entry was posted in Afaceri, Dezvoltare personala, Newsletter. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>