Despre bine si rau

Un batran intelept, taietor de lemne, traia la granita cu Mongolia. Intr-o zi, calul sau preferat, o frumoasa iapa alba, sari gardul si trecuse in mainile dusmanului.
Prietenii au venit sa-l consoleze:
– Ne pare rau de calul tau… ce veste rea.
Batranul le spuse:
– De unde stiti ca e o veste rea?! S-ar putea sa fie o veste buna.
Dupa o saptamana, in timp ce omul privea pe fereastra, a vazut ca iapa sa se intoarce alaturi de un armasar alb. Prietenii ii erau entuziasmati de asta data:
– Ce cal frumos, ce veste buna!
Raspunsul batranului i-a socat iarasi:
– De unde stiti ca e o veste buna?! S-ar putea sa fie o veste rea.
A doua zi, singurul copil pe care-l avea, a incalecat frumosul armasar. Acesta l-a aruncat jos, a cazut rau si si-a rupt piciorul. Din nou a fost vizitat de prietenii sai. Plini de compasiune i-au spus:
– Ne pare tare rau, ce veste rea.
Batranul, intru intelepciunea lui, zise iarasi:
– De unde stiti ca e o veste rea?! S-ar putea sa fie o veste buna.
La o luna dupa acest eveniment a izbucnit razboiul dintre China si Mongolia. Armata chineza si-a trimis oamenii sa ii inroleze obligatoriu pe tineri. Toti tinerii din zona au murit, in afara de baiatul taietorului de lemne care nu mersese la razboi din cauza piciorului rupt.
Atunci, batranul zise prietenilor sai:
– Vedeti, lucrurile pe care voi le-ati considerat bune au fost, de fapt, rele, iar lucrurile care parusera rele au fost bune.
Sa nu ne pripim niciodata in a da verdicte. Sa nu desconsideram incercarile din viaţa noastra. Sa nu ne plangem de mila, si mai ales, sa nu-l invinovaţim pe Dumnezeu. Daca vom ramane credinciosi, vom putea privi inapoi cu recunostinta.
– Toate lucrurile lucreaza impreuna, spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu.


This entry was posted in Metafore. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>