Dupa ce am discutat despre echilibru personal, tema de saptamana aceasta este despre convingeri.
Antonio Machado a spus: “La baza a tot ceea ce gandim se afla convingerile noastre ca o panza de fundal a spiritului nostru.”
Convingerile sunt idei pe care le avem despre noi, despre oameni si despre mediul inconjourator. Puterea unei convingeri este masurata de sentimentul de certitudine pe care il avem in privinta ei. Astfel, poate sa fie o parere, o convingere sau o credinta.
Cea mai sugestiva metafora pentru a defini o convingere este reprezentata printr-o masa: blatul mesei reprezinta ideea, iar picioarele reprezinta punctele de reper care sustin ideea. De exemplu, avem ideea: “Eu sunt inteligent“. Pentru a o sustine, avem mai multe puncte de reper: “Eu iau note mari la scoala“, “Familia si prietenii imi spun ca sunt inteligent“, “Eu stiu sa repar diverse masini si aparate“, “Eu invat rapid o limba straina“.
Cu cat punctele de reper sunt mai bine intarite, convingerea se transforma din parere in credinta. Iar rezultatul formarii unei credinte este actiunea. Cand credem cu tarie ca putem face ceva, atunci actionam in acea directie indiferent de imprejurari.
Oamenii inteligenti financiari isi formeaza si isi intaresc convingerile care ii ajuta sa aiba succes si actioneaza in directia lor pentru a-si atinge obiectivele.
In articolul urmator, vom discuta cele mai importante convingeri pe care le au oamenii inteligenti financiar.