Biblia este cea mai raspandita si cea mai citita carte din toate timpurile, fiind tradusa in mii de limbi si tiparita in milioane de exemplare. Prin valorile si principiile promovate, Biblia si-a pastrat insemnatatea secole de-a randul si se afla la baza religiei crestine. Tot in Biblie isi are originea si mentalitatea europeana – incepand cu epoca medievala, cultura (literatura, arta, muzica) europeana a preluat numeroase teme si motive biblice.
Cuvantul Biblia provine din limba greaca si este forma de plural a termenului “biblion”, care inseamna “carte”. Este cunoscuta si cu denumirea de Sfanta Scriptura, Evanghelia sau Cartea Cartilor, cuprinde 66 de carti si se compune din 2 parti: Vechiul Testament (39 de carti) si Noul Testament (27 de carti).
Biblia este in acelasi timp o carte de cult si o carte de cultura. Biblia a reprezentat o carte de cult atat in perioada ante-apostolica, cat mai ales o data cu aparitia crestinismului, fiind cartea de capatai a Bisericii. Prin cult, Biserica face accesibila Biblia absolut tuturor credinciosilor. Cultura este strans legata de religi: se naste, se dezvolta si moare impreuna cu ea. Ceea ce inseamna ca mai presus de orice, religia creeaza, inspira si propaga cultura. O religie nemuritoare asigura o cultura nemuritoare. Omenirea nu poate trai fara valorile si virtutile Evangheliei crestine: fara iubire, fara ca oamenii sa traiasca in pace, bunatate, cumpatare, iertare si comuniune Sfanta cu Dumnezeu.