Marti, 30 septembrie, s-au implinit sapte ani de la intronizarea Preafericitului Parinte Daniel Ciobotea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.
Daniel Ciobotea s-a nascut la 22 iulie 1951, din parintii Alexe si Stela Ciobotea, in satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis si a primit la botez numele Dan-Ilie. Scoala primara a urmat-o in satul natal, iar gimnaziul in localitatea Lapusnic, judetul Timis. In anul 1966, incepe cursurile liceale in orasul Buzias, pe care le continua in municipiul Lugoj in perioada 1967-1970.
Studiaza la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Sibiu (1970-1974) si urmeaza cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar Ortodox din Bucuresti (1974-1976), Sectia Sistematica, sub indrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Staniloae. Studiaza la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Stiinte Umane din Strasbourg, Franta (1976-1978), apoi la Facultatea de Teologie Catolica a Universitatii “Albert Ludwig” din Freiburg im Breisgau, Germania (1978-1980). La 15 iunie 1979, sustine teza de doctorat la Universtatea din Strasbourg, intitulata: “Reflexion et vie chretienne aujourd’hui. Essai sur le rapport entre la theologie et la spiritualite”.
La 6 august 1987, intra in viata monahala la Manastirea Sihastria din judetul Neamt, cu numele Daniel, avandu-l ca nas de calugarie pe Parintele Arhimandrit Cleopa Ilie. La 4 martie 1990, in Catedrala Mitropolitana din Timisoara, IPS Mitropolit Nicolae Corneanu il hirotoneste arhiereu in rangul de Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, cu titlul de Lugojanul. La 1 iulie 1990, este inscaunat Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. La 12 septembrie 2007, este ales Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, iar la 30 septembrie acelasi an, este intronizat ca al saselea Patriarh in Catedrala Patriarhala din Bucuresti.
De-a lungul celor peste 30 de ani de activitate academica si a celor 22 de arhierie, a detinut numeroase functii si a fost onorat cu multe distinctii si titluri. A avut realizari bogate si insemnate ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, printre care fondarea a numeroase institutii, publicatii religioase si a postului de radio Trinitas, aducerea moastelor unor sfinti si a unor relicve sfinte la Iasi si la eparhiile ce apartin Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.
La aniversarea a sapte ani de la intronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Daniel a oficiat in Catedrala Patriarhala din Bucuresti Sfanta Liturghie impreuna cu un sobor de ierarhi, membri ai Sfantului Sinod. In cadrul slujbei, au fost rostite rugaciuni pentru odihna sufletului Mitropolitului Nicolae al Banatului, care a trecut la Domnul duminica, 28 septembrie 2014.
Dupa Sfanta Liturghie, in prezenta Patriarhului Romaniei si a ierarhilor prezenti, a fost oficiata in Catedrala Patriarhala o slujba de Te Deum ca multumire adusa lui Dumnezeu pentru binefacerile revarsate asupra Bisericii Ortodoxe Romane, poporului roman si Preafericirii Sale in cei sapte ani de slujire patriarhala. Slujba a fost savarsita de Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop Vicar Patriarhal, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.
La final, a fost rostit un cuvant de felicitare din partea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Mesajul a fost citit de Preasfintitul Sofronie, Episcopul Oradiei, dupa care a oferit Patriarhului Daniel, din partea membrilor Sfantului Sinod, chivotul Catedralei Mantuirii Neamului realizat in Atelierele Patriarhiei Romane si o icoana reprezentand pe Maica Domnului. De asemenea, Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul a oferit o mitra arhiereasca din partea membrilor Permanentei Consiliului National Bisericesc si a Permanentei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucurestilor.
Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a rostit un cuvant de multumire. In cuvantul sau, a vorbit si despre cel mai important proiect propus la intronizarea ca Patriarh al Romaniei: Catedrala Mantuirii Neamului.
“7 ani au trecut repede. Azi dimineata am ascultat la Radio Trinitas un fragment din cuvantarea de la intronizare si am vazut ca o parte din proiectele propuse atunci s-au realizat si a inceput realizarea celui mai mare proiect anuntat atunci: Catedrala Mantuirii Neamului. Este o lucrare foarte costisitoare si in acelasi timp foarte atragatoare pentru ca deodata cu inaltarea ei ne inaltam si noi in demnitate, in demnitate de crestini ortodocsi si in demnitate de popor crestin de la inceputul nasterii sale in istorie.”
In cei sapte ani de patriarhat, obiectivele prioritare ale Preafericitului Daniel au vizat dezvoltarea relatiilor cu romanii din diaspora, astfel ca pentru prima data dupa 1990 au fost infiintate episcopii in Spania, Italia, Europa de Nord, Australia si Noua Zeelanda, precum si o parohie la Tokio, pentru romanii din Orientul Indepartat. In plus, a fost deschisa Reprezentanta Patriarhiei Romane pe langa institutiile europene de la Bruxelles si Strasbourg.
In calitate de Patriarh al Romaniei, a fondat mai multe institutii si publicatii, a adus moastele unor sfinti la Bucuresti, a organizat simpozioane, colocvii, congrese si expozitii, a inititat, sprijinit si coordonat numeroase programe sociale, culturale si educative.
Pentru a putea continua buna pastorire a credinciosilor romani, Il rugam pe Dumnezeu sa-l pazeasca “intreg, cu cinste, sanatos, indelungat in zile, drept invatand cuvantul adevarului Sau”.