In articolul trecut am discutat despre un sistem de disciplina financiara, iar in aceasta saptamana analizam 2 exemple puse in practica.
Primul exemplu este al unei familii cu 2 copii, sotul lucrand ca functionar la primarie si sotia fiind profesoara. Singurele lor surse de venit sunt din activitatile lor si totalizeaza 2000 lei pe luna. Ei locuiesc intr-un apartament cu 2 camere care le-a ramas mostenire, au o masina pe care au cumparat-o cu credit, ambii copii sunt la scoala si nu au economii. Cheltuielile lor lunare sunt de 2000 lei pe luna, insumand rata la banca pentru masina, cheltuielile pentru intretinere, scoala, masina, mancare si haine, taxe si impozite. La sfarsitul lunii este o realizare sa-si acopere cheltuielile. In situatia actuala, fluxul de bani este 0 lei (veniturile sunt egale cu cheltuielile), raportul dintre venitul din active si venitul total este 0 (nu au venit din active), iar bogatia este de 0 luni (nu-si pot acoperi cheltuielile fara veniturile din activitate).
Obiectivele lor pentru urmatorii 5 ani sunt sa-si acopere cheltuielile cu jumatate din venituri, sa aiba conturile bogatiei, sa le sustina studiile copiilor si sa ajunga la o bogatie de 1 an. Astfel, ei si-au facut un plan pentru realizarea obiectivului. In primul rand, si-au vandut masina, reducand cheltuielile cu creditul si intretinerea ei, in acest fel avand un venit dublu fata de cheltuieli. Cu 50% din venituri isi acopera cheltuielile, iar ceilalti 50% ii impart in conturile bogatiei. In acest fel, pot face donatii, au economii, au un fond pentru sustinerea studiilor copiilor, participa la cursuri si seminarii si au parte si de distractie. Sotia face meditatii cu copii in particular, iar sotul (dupa ce a facut un curs de contabilitate) tine contabilitati in timpul liber. Dupa 5 ani, ei si-au indeplinit obiectivele pe care si le-au propus (inclusiv obtinerea bogatiei de 1 an), iar urmatorul lor obiectiv este sa aiba raportul dintre venitul din active si venitul total de 50% (adica venitul din active sa fie cat cel din activitate) prin infiintarea unei firme de contabilitate.
Al doilea exemplu este al unei familii tinere cu 1 copil de 2 ani, sotul fiind programator si sotia avocat. Locuiesc cu chirie, au o masina cumparata pe credit, au economii de 15000 lei, iar cheltuielile lor ajung la 3000 lei pe luna. Ambii sunt liber-profesionisti si singurele lor surse de venit sunt din activitate, totalizand 4000 lei. In situatia actuala, fluxul de bani este 1000 lei, raportul dintre venitul din active si venitul total este 0, iar bogatia este de 5 luni.
Obiectivele lor pentru urmatorii 5 ani este sa-si cumpere un apartament propriu, sa-si achite creditul la masina, sa-si infiinteze cate o firma, sa aiba venitul din active egal cu venitul din activitate si o bogatie de 10 ani. Primul pas pe care il fac este sa-si foloseasca economiile pentru a lua un credit pentru casa, iar rata este la fel cu chiria pe care o plateau. Activitatile lor devin mai productive si reusesc sa obtina un venit dublu fata de cheltuieli si isi creeaza conturile bogatiei. Isi infiinteaza amandoi propriile firme in domeniile in care sunt pregatiti. Ei obtin venituri din active de 4000 lei, venituri din activitate de 4000 lei si economii de 120000 lei, in timp ce cheltuielile lunare sunt de 3000 lei. Urmatorul obiectiv este sa aiba o bogatie infinita.