Continuand articolul de saptamana trecuta despre obiceiurile bogatiei, in acest articol avem ca subiect conturile bogatiei.
Acesta este unul dintre obiceiurile cele mai eficiente pe care le au oamenii inteligenti financiar. Pentru o administrare cat mai buna a veniturilor, folosim 50% din venituri pentru cheltuielile lunare (facturi, mancare, haine, etc.), iar ceilalti 50% ii impartim egal in 5 conturi ale bogatiei (cate 10% in fiecare): independenta financiara, donatii, investitii, educatie si distractie.
Contul pentru independenta financiara este contul care are doar intrari, fara iesiri. Adica in acest cont punem banii continuu fara sa ii scoatem. Importanta acestui cont este de a ne face obiceiul sa economisim si sa punem bani deoparte si ne ofera siguranta si incredere.
Contul pentru donatii este contul in care strangem banii pentru donatiile pe care le facem. Asa cum vorbeam si in articolul precedent, oamenii bogati au obiceiul de a dona 10% din venitul lor. La sfarsitul lunii, luam banii din cont si facem donatiile.
Contul pentru investitii este contul prin care ne facem obiceiul de a face investitii, ceea ce ne duce spre bogatie. Este ideal pentru cei cu toleranta scazuta la risc, deoarece reprezinta un mic procent din venituri. Noi avem 3 tipuri de bani: banii de siguranta – sunt banii pe care ii economisim, banii de circulatie - sunt banii pe care ii folosim la cheltuielile obisnuite, banii de risc – sunt banii pe care ii investim si nu ne ingrijoram daca ii pierdem sau nu. Banii din cont ii folosim lunar pentru investitii.
Contul pentru educatie este contul care ne ajuta sa ne pregatim si sa ne dezvoltam personal. Banii ii folosim lunar pentru a cumpara carti si materiale audio, a merge la cursuri si seminarii pentru a invata.
Contul pentru distractie este contul din care folosim banii lunar pentru a ne distra. Este foarte important sa ne relaxam si sa ne distram pentru a ne pastra starea de bine si atitudinea pozitiva. Folosim banii pentru a merge cel putin o data pe luna la un film, la un concert, la o expozitie, la un restaurant, intr-o calatorie sau drumetie, la un meci, la un spectacol sau orice alta modalitate de deconectare.
Oamenii bogati folosesc aceste conturi ale bogatiei pentru a inmulti banii si a crea abundenta. Cel mai bine este ne impartim zilnic veniturile in aceste conturi. Practic oricine poate face asta, unii poate cu 10 bani, altii cu 1 leu, altii cu 100 lei sau mai mult. Este acelasi obicei, numai suma de bani difera. Putem folosi niste borcane pentru maruntis sau plicuri pentru bacnote, urmand apoi sa ne facem cate un cont pe masura ce acumulam mai multi bani.
Pingback: Inteligenta financiara – aplicatii practice: disciplina financiara | Cristian Matei