Dupa articolul cu modalitatile de obtinere a inteligentei financiare, saptamana aceasta avem ca tema mentorul.
Una din conditiile esentiale pentru a ne dezvolta cu succes inteligenta financiara este sa avem un mentor. Conform dictionarului, mentor are ca sinonime indrumator, educator, antrenor, povatuitor. Mentorul reprezinta modelul sau exemplul de urmat. El a facut ceea ce urmeaza noi sa facem si ne poate invata si pe noi cum.
Cand pornim intr-o directie, avem 2 posibilitati: putem sa cautam singuri drumul sau putem sa urmam pe cineva care stie drumul. Evident, a doua varianta este mai rapida si cu un risc mai scazut. Si este mult mai intelept sa inveti din experienta altora decat din propria experienta.
In lumea financiara, un mentor ne poate aduce mari beneficii: scadem costurile si timpul de invatare, reducem riscul si pierderile, crestem eficienta investitiilor, ne dezvoltam mai rapid. Sunt multe persoane de succes care vor sa impartaseasca din experienta si cunostintele lor cu cei care vor sa-i asculte si sa invete de la ei. De aceea, este important sa ne gasim un mentor si sa lucram sub indrumarea lui.
In concluzie, incheiem cu o povestire despre Socrate: “Un om i-a cerut lui Socrate sa-l invete din intelepciunea lui. Socrate i-a spus omului sa vina a doua zi dimineata la rau sa-i arate. A doua zi, Socrate l-a luat pe tanarul nerabdator si a intrat cu el in apa, pana la genunchi, pana la coapse, pana la talie, pana la umeri, pana la gat. Pe neasteptate, Socrate l-a apucat pe tanar, i-a bagat capul sub apa si l-a tinut strans pana aproape sa se sufoce. Apoi l-a scos afara in ultima clipa, l-a lasat sa traga o gura mare de aer si l-a intrebat: ce-ti doreai cel mai mult cand erai sub apa? Tanarul a raspuns: aer. La care Socrate a replicat: cand o sa-ti doresti intelepciunea la fel de mult cum iti doreai aerul, atunci o s-o obtii.“