Dupa modul in care obtinem veniturile, urmeaza sa evidentiem ce sunt activele si pasivele.
Din punct de vedere financiar, activele sunt producatoare de bani, iar pasivele sunt consumatoare de bani. Aceste 2 concepte sunt esentiale pentru sanatatea noastra financiara. Inteligenta financiara presupune sa facem diferenta dintre activele si pasivele din viata noastra.
De exemplu, o locuinta pe care o inchiriem este un activ, iar cea in care locuim este un pasiv. Masina cu care ne plimbam este un pasiv, in timp ce masina pe care o folosim pentru a produce venituri este un activ. La fel este cu telefonul, aragazul, fierul de calcat sau calculatorul.
De asemenea, informatia poate fi si ea un activ sau un pasiv, dupa cum ne ajuta sau nu in obtinerea banilor. Creierul este cel mai important organ al corpului nostru si cea mai valoroasa resursa pe care o avem. La fel cum calitatea mancarii ne influenteaza sanatatea fizica, la fel si calitatea informatiei ne influenteaza sanatatea psihica. Mijloacele mass-media (televizorul, radioul, ziarele, revistele si multe site-uri de internet) care dau informatii negative si care promoveaza consumul reprezinta pasive, iar mijloacele de informare (carti, materiale audio si video, seminarii, site-uri de internet) care ofera informatii pozitive si ne ajuta in dezvoltarea personala sunt active.
Facand referire la cadranul banilor, proprietarii de afaceri si investitori se diferentiaza de angajati si liber-profesionisti prin mentalitate. Primii gandesc pe active, iar ultimii gandesc pe pasive. Proprietarii de afaceri si investitorii creaza surse de venit si fac investitii pentru a produce bani pe termen lung, in timp ce angajatii si liber-profesionistii obtin venituri imediate pe care le cheltuiesc.
Oamenii inteligenti financiar acumuleaza cat mai multe active si cat mai putine pasive si astfel devin din ce in ce mai bogati.