Saptamana trecuta am inceput o serie de articole despre inteligenta financiara si am facut o scurta introducere. In aceasta saptamana vom discuta ce este inteligenta financiara si prin ce se remarca.
Pentru inceput, sa vedem ce este inteligenta. Conform definitiei din Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, inteligenta este “capacitatea de a intelege usor si bine, de a sesiza ceea ce este esential, de a rezolva situatii sau probleme noi pe baza experientei acumulate anterior”.
In anul 1983, Dr. Howard Gardner, profesor la Universitatea Harvard, dezvolta teoria inteligentei multiple. Astfel, afirma ca sunt opt tipuri de inteligenta: verbala, logica-matematica, muzicala, corporala-kinestezica, spatiala, interpersonala, intrapersonala si naturala.
Daca inteligenta mentala, masurata de coeficientul de inteligenta IQ, este innascuta si poate fi foarte putin imbunatatita, celelalte tipuri de inteligente pot fi dezvoltate prin exercitiu. De asemenea, fiecare persoana are unul sau mai multe tipuri de inteligenta cu care este inzestrata.
In ultimul timp, expertii analizeaza tot mai mult si alte tipuri de inteligenta. Cele mai importante sunt inteligenta emotionala si inteligenta financiara. Inteligenta emotionala este recunoscuta ca fiind o combinatie intre inteligenta intrapersonala si inteligenta interpersonala, iar inteligenta financiara este considerata ca avand legatura cu sase dintre tipurile amintite anterior: verbala, logica-matematica, spatiala, interpersonala, intrapersonala, naturala.
Inteligenta financiara reprezinta capacitatea de a intelege fluxul banilor si de a rezolva problemele financiare. Ea ne ajuta sa avem controlul asupra banilor din viata noastra, sa avem echilibru si flexibilitate financiara si sa cream abundenta si bogatie. Inteligenta financiara reprezinta 90% din succesul pe care il obtinem in viata.