Dupa ce am stabilit pasii pentru pentru realizarea obiectivelor, urmeaza sa ne divizam in etape obiectivele.
Aceasta divizare in etape ne ajuta sa ramanem focalizati si sa putem evalua periodic progresele pe care le facem pentru atingerea obiectivului. De aceea, consider important sa lucram pe parcursul acestui pas cu un exemplu concret pentru o mai buna evidentiere.
In primul rand, stabilim obiectivul anul si care sunt actiunile pe care le facem pentru realizarea acestuia. De exemplu, obiectivul anual al unui vanzator este sa faca 100.000 Euro. Avand in vedere ca are o medie de 100 Euro pe vanzare si face 3 prezentari pentru o vanzare, atunci are nevoie de 1000 de vanzari si 3000 de prezentari pe parcursul anului.
Urmeaza sa stabilim obiectivul lunar si care sunt actiunile pe care le facem pentru realizarea acestuia. In exemplu, facand un calcul, inseamna aproximativ 8400 Euro, 84 vanzari si 250 prezentari pe luna.
Urmatoarea etapa este obiectivul saptamanal si actiunile necesare pentru reusita. In exemplu, asta inseamna 2100 Euro, 21 vanzari si 63 de prezentari saptamanal.
Astfel ajungem si la obiectivul zilnic si la actiunile pe care le facem zilnic. In exemplu, sunt 300 Euro, 3 vanzari si 9 prezentari.
Putem sa mergem si mai in profunzime si sa ne stabilim o medie orara si sa ne planificam actiunile si rezultatele pentru fiecare ora in parte. Este important sa avem in vedere ca cu cat este mai mica unitatea de timp, cu atat este mai usor sa ne imbunatatim performanta.
In concluzie, autodisciplina este esentiala in indeplinirea obiectivelor. Asa cum spune expertul in leadership John Maxwell: “Deciziile inseamna stabilirea telurilor, disciplina inseamna realizarea telurilor.“