“Generatiile sexuale ale secolului XX”, de Rodica Purniche – Partea 5

“Gabrielle Roth, care a dedicat zece ani studiului dansului la diverse popoare ale lumii a realizat o analogie intre cele 5 faze ale dansului si momentele curbei orgasmice.

Faza fluida: dansul incepe cu un ritm fluid, ca apa, miscarile sunt rotunde, unduioase, succesive, curgatoare. In fuziunea amoroasa, aceasta faza corespunde preludiului. Este faza plina de dorinta, generand excitatia la ambii iubiti. In intimitatea lor, ei isi lasa sentimentele libere, urmand inspiratia de moment si deschizandu-se catre aspectele dulci si relaxante ale sexualitatii.

Faza sacadata: ritmul e pulsant, plin de energie, cu miscari bruste si puternice, in cadenta tobelor, miscarile fiind separate una de cealalta. In fuziunea amoroasa, tensiunea sexuala creste si ritmul respirator se accelereaza. Uneori ea are un caracter agresiv. Multe persoane tind s-o evite pentru ca nu-i inteleg incarcatura energetica. In aceasta faza se recomanda sa respiram profund si sa fim atenti asupra ideilor si gandurilor mai mult decat asupra senzatiilor, ca sa controlam energia si sa evitam un orgasm rapid. Unul dintre principiile fundamentale ale sexualitatii constiente este acela de a ne depasi limitele, urmarind mereu sa prelungim, sa aprofundam si sa exploram placerea, tocmai ca, in mod constient, sa trecem dincolo de ea si sa accedem la starile extatice.

Faza de haos: in aceasta faza, in dans, miscarile scapa controlului, devin automate, indraznete, vibrante, implicand toata fiinta. In fuziunea amoroasa, energia celor doi iubiti pierde directia clara, excitatia localizata initial in zona genitala incepe sa se raspandeasca in tot corpul si culmineaza cu orgasmul. Pentru a putea pastra controlul in faza haotica, e nevoie sa fim foarte constienti de noi insine. Doar o fiinta puternica si lucida poate infrunta haosul, spre a se intoarce rapid in lumea ordonata a constiintei. Aceasta este si faza cea mai profunda, in care intalnim ceea ce e cel mai bun in noi si cand ego-ul incepe sa se topeasca. Pentru a intra cu succes in aceasta etapa si a trai plenar starea de orgasm, este necesar sa ne implicam constient in primele doua faze.

Faza lirica: este faza in care dansatorii se simt foarte usori, ca si cum ar fi pe un nor care ii ghideaza in dans fara niciun efort; tot corpul este strapuns de o ardoare senzuala. In fuziunea amoroasa, ne regasim in bratele iubitului/iubitei, in corpul nostru persistand inca ecoul pulsatiilor abia traite. Faza lirica e proportionala cu cea sacadata: cu cat se ajunge mai sus in faza sacadata, cu atat mai mult vom putea aprofunda faza lirica. Multi oameni nu reusesc sa se orienteze in aceasta faza, trecand prea repede prin ea sau neavand niciun fel de repere.

Faza de liniste: senini si relaxati, dansatorii exprima miscarea prin gesturi simple, mai mult statice, dar lasandu-se patrunsi de fiorul incarcaturii energetice pe care au trait-o si care inca le umple intreaga fiinta. Se simt limpezi si multumiti ca sunt ceea ce sunt. In fuziunea amoroasa avem impresia ca putem sta asa ore in sir, suntem inca plini de energie si senzatii subtile, impacati si linistiti in exterior. A cincea faza este un produs al primelor patru. Daca realizam cu toata fiinta etapele precedente, linistea se va instala de la sine, ne va umple, ne va hrani si ne va da o senzatie foarte concreta, foarte profunda de a fi, simtindu-ne uniti cu noi insine si cu fiinta iubita. Finalul fuziunii amoroase devine o profunda stare de intimitate, iar energia acumulata persista o perioada lunga de timp.

Prin urmare, putem intelege de ce inteleptii tantrici au afirmat ca in timp ce omul obisnuit decade si este epuizat datorita sexualitatii neinfranate, practicantul continentei sexuale se eleveaza si este tot mai fericit. In acelasi timp, el progreseaza spiritual prin intermediul erosului care, in loc sa-l vlaguiasca, il regenereaza, permitandu-i sa-si pastreze aproape nealterata vitalitatea si puterea mentala launtrica. Practic, el transforma sexualitatea obisnuita intr-un act sacru.”

This entry was posted in Generatiile sexuale ale secolului XX. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>