“Generatiile sexuale ale secolului XX”, de Rodica Purniche – Partea 2

“Continenta sexuala presupune un aspect absolut necesar, fara de care cei doi iubiti nu pot sa acceada la spiritualitatea pura – si acesta este transfigurarea. Transfigurarea inseamna a vedea in fiinta iubita o sublima manifestare a Divinului – in aspectul Sau feminin pentru barbati si in aspectul Sau masculin pentru femei. Prin transfigurarea depasim limitarile fiintei umane ce provin din prejudecati, mentalitati, obsesii, moda a timpului etc., pentru a cuprinde in sfera constiintei noastre toate aspectele perfecte active sau inca nemanifestate la iubita / iubitul impreuna cu care vizam etajele elevate, superioare ale iubirii.

Asemeni continentei si consacrarii, transfigurarea devine si ea, in timp, o atitudine spirituala, profund transformatoare atat a noastra, cat si a celorlalti si, in cele din urma, un mod de viata. Ea nu este un proces necunoscut. Artistii il realizeaza spontan, iar capodoperele si intreaga arta care ne incanta sufletul si adeseori ne transforma existenta sunt, deopotriva, rezultatul unui proces de sublimare si al unui proces de transfigurare.

Si iata cum.

Un artist are o sensibilitate deosebita in raport cu fiinta umana obisnuita. Pentru el, realitatea este o suma de semnificatii si simboluri, datorita carora el vede altfel si altceva in viata – pentru noi – terna, stearsa. In anumite momente de intensitate a acestei sensibilitati, el traieste stari asemanatoare extazului amoros, in care energia fundamentala a vietii (si anume, energia sexuala) se eleveaza, iar implinirea interioara pe care artistul o are devine, la scurt timp dupa aceea, un produs artistic – o scriere, un tablou, o compozitie muzicala, un spectacol minunat etc. – prin care el ofera o sansa de reabilitare a conditiei umane.

Aceasta intensitate cu totul speciala a sensibilitatii este, in cazul unui artist, un proces foarte puternic de transfigurare. El trece, pur si simplu, dincolo de aparentele searbede sau banale ale vietii si vede esentele fiintei in splendoarea ei, semnificatiile profunde ale existentei, directiile de dezvoltare ale unei societati, tot ceea ce este ocultat. El comunica intr-un mod rafinat, elevat, cu un nivel superior de cunoastere si se exprima pe un nivel corespunzator de comunicare. Tocmai de aceea, adeseori, o capodopera este o creatie sacra care a fost divin inspirata iar autorul ei un profet. Tocmai de aceea, adeseori, un artist ramane sau iese cumva in afara timpului sau, fiindca el a atins, pentru un anumit interval, o stare de indumnezeire care i-a permis accesul catre sfere foarte speciale de intelegere, de evolutie.

Intre artistul care creeaza gratie transfigurarii si elevarii fiintei sale si fiinta umana care face dragoste este doar o diferenta de… recuzita si mod de a actiona.

In actul amoros, transfigurarea inseamna viziunea armoniei si a frumusetii gratie careia manifestam constiinta maturitatii noastre spirituale. Intram astfel in rezonanta cu perechi cosmice de zei si zeite. In acest fel, fiecare femeie devine o zeita, o mare energie cosmica concretizatoare si fiecare barbat devine un zeu, o mare energie cosmica conceptuala. Fuziunea amoroasa nu mai este o imperechere, o satisfacere a instinctelor, ci participarea noastra plenara, constienta si activa la Creatia permanenta a lumilor din intregul Univers, prin ghidare si protectie divina. Prin consacrare, continenta sexuala si transfigurare creatoare actul erotic devine sacralitate, o arta a extazului amoros, o cale spre desavarsire si, in conditii de constiinta spirituala elevata, cea mai rapida cale de a fi una cu Dumnezeu.”

This entry was posted in Dezvoltare personala, Educatie, Generatiile sexuale ale secolului XX, Psihologie, Religie, Stiinta. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>