Inteligenta financiara – aplicatii practice: plata datoriilor

Prima aplicatie practica despre care am discutat a fost disciplina financiara, iar a doua este plata datoriilor.

Avem 2 tipuri de datorii: bune si rele. Datoriile bune sunt cele pe care le facem pentru achizitionarea de active si pe acestea le platesc alte persoane, fiind acoperite din veniturile produse de active. Datoriile rele sunt cele pe care le facem pentru pasive si pe acestea le platim noi, iar acestea sunt cele care ne creaza cele mai multe probleme.

Printre datoriile bune avem imprumuturi pentru cumpararea unui apartament pe care il inchiriem sau pentru dezvoltarea unei afaceri. Astfel, cei care platesc imprumutul sunt chiriasii apartamentului sau clientii afacerii. Obiectivul nostru este sa ne acoperim cheltuielile din veniturile obtinute si astfel putem achizitiona oricate active. In plus, dupa achitarea imprumutului, veniturile ne raman noua.

Pe de alta parte, datoriile rele ne scot lunar bani din buzunar pentru achitarea lor. De exemplu, ratele pentru casa, pentru masina sau pentru mobila. Pentru plata lor, cheltuim o suma constanta lunar. O solutie recomandata de expertii financiari este cresterea venitului si plata progresiva, de la cea mai mica la cea mai mare.

De exemplu, sa zicem ca avem la casa o rata de 1000 lei pe 20 de ani, la masina o rata de 500 lei pe 5 ani si o rata la mobila de 100 lei pe 1 an. Ratele lunare totala sunt de 1600 lei. Crestem venitul cu 100 lei pe luna si il alocam pentru plata ratei la mobila. Astfel, aceasta este achitata in 6 luni. Apoi, cei 200 lei ii alocam pentru plata ratei la masina, achitand 700 lei lunar, iar in cele din urma folosim intreaga suma de 1700 lei pe luna pentru plata imprumutului pentru casa.

In incheiere, o intrebare: Cum putem folosi datoriile in beneficiul nostru?

This entry was posted in Afaceri, Dezvoltare personala, Newsletter. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>