Inteligenta financiara – cadranul banilor

Tema articolului de saptamana aceasta este cadranul banilor, si anume modul in care ne obtinem veniturile.

Acest concept ii apartine lui Robert Kiyosaki, care este un finantist american de origine japoneza. El a observat la nivel mondial ca exista 4 cai prin care oamenii isi obtin veniturile: angajat, liber profesionist, proprietar de afacere si investitor. Si despre aceste cai scrie pe larg in cartea sa “Cadranul Banilor“.

Angajatul este o persoana care cauta siguranta si beneficii. El considera ca un contract si un loc de munca sunt sigure si stabile, el asteptand de la angajator sa-si respecte intelegerea si sa-i ofere ceea ce isi doreste. In aceasta categorie se incadreaza atat presedintele unei companii, cat si omul de serviciu.

Liber-profesionistul se evidentiaza prin dorinta de a fi propriul sef si de a face lucrurile pe cont propriu, cautand libertatea si independenta. El este interesat de rezultatele pe care le obtine in raport cu efortul depus si considera ca se pricepe cel mai bine in activitatea pe care o face. In acest grup sunt profesionistii independenti (medici, avocati, tamplari, consultanti, etc.), comerciantii cu comision direct si proprietarii de mici afaceri.

Proprietarul de afacere isi formeaza o echipa cu persoane din cele 4 categorii, detine un sistem si are calitati de lider. Spre deosebire de liber-profesionist, el nu este neaparat cel mai bun, ci are un sistem foarte bun si oameni mai buni decat el in echipa. Prin urmare, afacerea nu depinde de el si poate pleca o lunga perioada de timp si afacerea sa functioneze cu succes.

Investitorul este o persoana care face bani cu ajutorul banilor. Astfel, el nu trebuie sa munceasca, doarece pune banii sa munceasca pentru el. El este interesat de rentabilitatea investitiei sale, adica de viteza cu care isi multiplica banii. In acest cadran sunt oamenii cei mai bogati.

In concluzie, oamenii cu o inteligenta financiara ridicata isi obtin veniturile din cadranele proprietarului de afacere si al investitorului.

This entry was posted in Afaceri, Dezvoltare personala, Newsletter. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>