Raphael Igrisianu este maratonist si-antrenor foarte experimentat si cu rezultate remarcabile-n competitiile internationale. Ii multumesc din suflet pentru c-a acceptat propunerea de-a ne-mpartasi-o parte din povestea si bogata sa experienta.
Stabilit in Germania, este dedicat antrenamentelor zilnice pe care reuseste sa le-mbine cu celelalte-activitati. Si dupa cum insusi marturiseste, pentru el alergarea “este ca pita cu unt”.
Biografie introducere (loc si data nasterii, studii, ocupatie, hobby-uri, etc.)
Nascut pe data de 23 martie 1980 in Sibiu, Romania, parasisem tara in 1990 dupa revolutie. In anul 2009 am devenit Corespondent de Limbi straine, in anul 2011 am facut o licenta de antrenor pentru alergatori de distante lungi, acum invat o meserie noua ca si comerciant in domeniul sportiv unde sper sa am posibilitatea sa antrenez alergatori in viitor.
Care este misiunea ta?
Misiunea mea este sa motivez cat mai multi oameni sa se apuce de alergare sau de sport in general si pe cei care alearga deja vreau sa-i motivez sa-si atinga toate telurile sportive si sa aiba incredere in ei.
Care sunt valorile tale?
Sunt persistent, ordonat, sincer, corect, curajos si dispus sa ma sacrific pentru sportul meu.
Care sunt modelele tale in viata / sport / alergare?
In viata sunt multe, dar cel mai important este Mama mea care a reusit sa ne creasca singura pe mine si pe sora mea si sa aiba curajul sa vina cu noi in Germania fara ajutorul unui barbat pana in ziua de azi la varsta de 73 de ani. O respect foarte mult. In sport sunt prea multe modele care m-au incurajat ca de exemplu Maradona, Steliios Kiriakides,
Carl Lewis, Michael Jordan, dar ceea ce incerc eu este sa devin insusi un model pentru altii.
Care a fost / este motivatia ta pentru a face sport / a alerga?
Am vrut doar sa alerg odata un Maraton la New York, pe urma voiam sa alerg sub 3 ore, pe urma voiam sa castig un Maraton si tot asa mai departe ma motiva un vis indeplinit cu un vis nou.
Cum ai inceput sa faci sport / sa alergi?
Cu fotbalul pe strazile Sibiului, pe urma am fost la Judo, pe urma la tenis de masa, pe urma la Streetball, pe urma la atletism unde de fapt am realizat ca sunt prea incet pentru distantele scurte si pe urma la armata in anul 2001 am vazut ca nu ma bate nimeni la un mars de 25k cu echipamentul de 10 kilograme si asa am decis pe urma sa incerc sa fac un Maraton. Am ales alergarea pentru ca sporturile in echipa ma dezamageau cand eu jucam bine si tot pierdeam un joc/o partida si riscul sa ma accidentez e mult mai mic la alergare decat hai sa zicem la un meci de fotbal.
Ce reprezinta sportul / alergarea pentru tine?
Sportul ma disciplineaza din toate punctele de vedere si ma ajuta si in viata sa fiu sanatos, si bucuros si sa nu tampesc la cap ca multi aici in prosperitatea asta germana. Sportul este viata mea.
Care a fost prima competitie / primul eveniment sportiv / de alergare la care ai participat?
Primul meu eveniment sportiv a fost in anul 1993 peste 3000m prin oras unde am ajuns pe locul 2 in categoria mea.
La ce alte competitii / evenimente sportive / de alergare ai participat?
Primul meu Maraton a fost in anul 2010 la varsta de 30 de ani in New York City, au urmat multe alte Maratoane pe care le puteti vedea aici: www.donmarathon.de.tl
Care a fost cea mai mare provocare pana acum? Ce ai invatat din ea? Cum ai reusit sa o depasesti?
Cea mai mare provocare cred ca a fost campionatul mondial de veterani din Franta in Lyon in anul 2015 unde am ajuns pe locul 10 din lume in categoria mea si pe locul 4 cu echipa Romaniei. Cu acest rezultat am fost foarte multumit. Am invatat sa fiu mai modest pentru ca exista multi Maratonisti mult mai batrani decat mine care ma pot bate cu usurinta, dar am si invatat sa lupt si mai mult pentru visele mele din viitor.
Care a fost o competitie / eveniment memorabil? De ce? Cum a fost?
Maratonul din Cipru 2013 in martie unde am reusit sa castig printr-un record personal si in acelasi timp m-am si calificat pentru Maratonul din New York doar cu 10 secunde. Baremul a fost de 2:45 si eu alergasem 2:44:50.
Cum se potriveste activitatea sportiva / alergarea cu misiunea si valorile tale?
Prin sportul meu si alergarea mea am reusit sa imi combin serviciul si hobby-ul si sa profit de ceea ce am luptat ani intregi.
Care sunt obiectivele urmatoare?
Vreau sa ajung la 100 000 de kilometri alergati in viata mea. Acum sunt la 99 265, vreau sa ajung la 50 de Maratoane, acum sunt la 47, daca e posibil chiar si la 100 de Maratoane, incerc sa mai castig un Maraton sau chiar si mai multe, apoi incerc sa castig Maratonul din Cipru a 3 oara la anul si bineinteles incerc sa raman neinvins la categoria mea la Maraton dintre toti alergatorii romani. La varsta de M30-34 am fost neinvins, acum la M35-39 inca sunt neinvins chit ca am fost operat anul trecut dupa Maratonul de la Bucuresti de hernia inguinalis bilateralis asa ca de fapt Ii multumesc Lui Dumnezeu ca sunt iarasi in stare sa alerg un Maraton sub 2:50.
Cum te ajuta sportul / alergarea in viata de zi cu zi?
Este ca pita cu unt… fara nu pot trai.
Care sunt punctele tale forte si slabe in alergare? De ce?
Nu cred ca am puncte slabe, decat ca nu am o gena mai buna. Ca noi toti avem o limita pe care la un moment nu o mai putem depasi cand imbatranim. Punctele mele forte sunt ca stiu sa ma antrenez asa incat sa fiu 100% in forma la un eveniment important si stiu sa imi impart puterile asa incat sa fiu in stare sa alerg un negativ split indiferent pe ce distanta. Incerc mereu sa ajung la efortul maxim pe care il pot face asa ca indiferent la ce rezultat ajung, conteaza ca m-am pregatit 100% perfect, exact cum mi-am propus eu, si atunci nici nu am un motiv sa fiu dezamagit in caz ca se intampla ceva negativ chit ca inca nu am abandonat nici un eveniment in viata mea, am ajuns la finish in fiecare Maraton si nu am fost niciodata mai incet de 3 ore. Daca nu voi mai fi in stare sa alerg sub 3 ore n-am sa mai
particip la un Maraton.
Cum reusesti sa imbini partea profesionala si personala cu sportul / alergarea?
Pur si simplu am incercat sa combin una cu alta si incet-incet am ajuns la un punct in viata unde chiar ca profit de ambele parti sa ajung mai departe in viata.
Care este stilul tau de viata (rutina zilnica, saptamanala; alimentatie, hidratare, miscare, relaxare, odihna)?
Depinde mult de faptul cum lucrez, dar indiferent ce sarbatori de familie sau la prieteni sunt, eu nu sunt prezent daca am un antrenament important sau daca e vorba sa bem si am un antrenament sau un eveniment important in cateva zile pur si simplu nu merg la aceasta intalnire.
Care este planul de antrenament (frecventa, tipuri)?
Eu alerg zilnic si in afara de asta am invatat sa variez toate felurile de antrenamente ca sa nu-mi pierd motivatia si ca sa mai fiu in stare sa ma intrec chiar si la antrenamente unde este la fel de important sa nu faci pas pe loc. Mereu incerc un antrenament nou. Dar cel mai important run este long run-ul o data pe saptamana care la mine dureaza cel
putin 3 ore si cel putin 38 de kilometri, maximal 42.2 km.
Cum simti ca te-ai dezvoltat de-a lungul activitatii sportive? Care a fost evolutia ta?
Am observat ca la Maraton este posibil sa devii mai bun chiar si pana la varsta de peste 40 ani, dar numai daca ramai fara accidentari sau operatii cum a fost in cazul meu (cu operatia), dar in rest eu zic ca noi habar nu avem cat potential avem pana nu incercam sa ne straduim 100% si riscam tot posibilul ca sa aflam unde este limita noastra la alergare si in viata in general.
Daca nu ai face sport / ai alerga, ce altceva ai face?
As juca sah si as scrie poezii.
Ce sfaturi ai pentru cei care fac sport / au inceput sa faca sport / nu fac sport
Incepeti incet-incet cu indiferent ce fel de sport, informati-va in avans care vor fi dificultatile in acest sport, care sint riscurile… Si nu va orientati prea mult dupa campioni si nici dupa cei care sunt mai buni decat voi. Concentrati-va doar pe performanta voastra si pe progresul vostru si descoperiti-va limitele proprii. Cei care nu fac sport ar trebui sa stie cata bucurie ne da sportul si cat de sanatosi putem trai prin sport in general asa ca nu are rost sa nu faci macar de 2 ori pe saptamana un sport sau o alergare de aproximativ 45-60 de minute. Cei care nu fac sport habar n-au ce pierd in viata asta, habar n-au de ce sportivii sunt oameni mult mai fericiti.