Andrei Nana continua sa-mpinga limitele dincolo de imaginatie

Andrei Nana este unul dintre modelele mele din sport, alergare si ultramaraton si-i multumesc din suflet pentru c-a acceptat propunerea de-a ne-mpartasi o parte din povestea si bogata sa experienta. :D

I-un exemplu-autentic de pasiune, motivatie, determinare, smerenie, generozitate, concentrare, perseverenta, consecventa, integritate, curaj, echilibru, tenacitate, viziune si-energie pozitiva. ;)

Andrei Nana Andrei Nana

Biografie introducere (loc si data nasterii, studii, ocupatie, hobby-uri, etc.)

Alba-Iulia, 1976
Doctorat in Stiinte Juridice
Avocat, Manager, Scriitor, Antrenor si Director de Competitie
Spectacole de Opera. Baletul si Armele de foc. Sotia mea Claire concureaza in dresaj (calarie) asa ca avem 1 cal de care sunt foarte apropriat

Care este misiunea ta?

A continua sa imping limitele personale mai departe de ceea ce pot sa-mi imaginez posibil cu speranta ca prin exemplu propriu ii pot ajuta pe altii sa faca acelasi lucru.

Andrei Nana Andrei Nana

Care sunt valorile tale?

Umilinta, Seriozitatea, Integritatea si Onoarea

Care sunt modelele tale in viata / sport / alergare?

Bunicul meu a fost si ramane modelul pe care sa-l urmez.

Care a fost / este motivatia ta pentru a face sport / a alerga?

In timpul studiilor de doctorat am fost intr-o relatie care s-a terminat brusc si m-a afectat emotional mult mai mult decat ar fi trebuit. Am inceput sa alerg ca sa pot sa-mi regasesc echilibrul si sa pot termina studiile cu bine.

Cum ai inceput sa faci sport / sa alergi? Ce alte sporturi practici / ai practicat?

Am facut sport toata viata incepand de pe la 5-6 ani cu judo, urmat de atletism, fotbal, handbal, si arte martiale (Shotokan si Taekwondo). Artele Martiale au fost si raman foarte aproproiate de inima mea.

De ce ai ales alergarea?

Pentru ca a fost un tip de exercitu pe care l-am urat cu pasiune si am inteles ca am nevoie sa fac ceva care nu imi este “natural” daca vreau sa am rezultatele fizice si mentale dorite.

Ce reprezinta sportul / alergarea pentru tine?

In momentul de fata alergarea reprezinta viata, a devenit o analogie a vietii de zi cu zi si in acelasi timp o motivatie sa merg inainte in ciuda tuturor obstacolelor.

La ce competitii / evenimente sportive / de alergare ai participat?

Eu m-am focalizat de la inceput pe ultramaratoane. Am terminat 4 maratoane si 24 ultramaratoane (de 160+ kilometri sau 24 ore).

Care a fost cea mai mare provocare pana acum? Ce ai invatat din ea? Cum ai reusit sa o depasesti?

Spartathlonul pe care l-am terminat in 2013, 2014 si 2015. Ca exista “magic” in viata, ca orisice este posibil, ca anumite idei/valori sunt mai importante decat confortul sau siguranta proprie.

Andrei Nana Andrei Nana

Care a fost o competitie / eveniment memorabil? De ce? Cum a fost?

Spartathlonul din mai multe motive. Pe langa cele legate de dificultatea competitiei si necesitatea de a te antrena fizic, mental si spiritual, a fost competitia unde am cerut-o in casatorie pe sotia mea.

Cum se potriveste activitatea sportiva / alergarea cu misiunea si valorile tale?

Viata are un mod distractiv de a merge. Atletismul a devenit viata si viata a devenit atletismul.

Care sunt obiectivele urmatoare?

Luna viitoare o sa concurez la Vol State, o competitive de 500 kilometri in statul Tennessee, iar in Septembrie ma voi reintoarce la Spartathlon in Grecia.

Cum te ajuta sportul / alergarea in viata de zi cu zi?

In primul rand ultratletismul ma tine focalizat pe anumite teluri stricte (2-3 competitii mari pe an pentru care trebuie sa ma antrenez foarte consistent), ma ajuta sa pun restul “problemelor” in perspectiva si a intelege ca exista mai mult in viata decat serviciu, stres, drama, etc.

Care sunt punctele tale forte si slabe in alergare? De ce?

Am avut norocul sa inteleg ca partea de “obicei/caracterul” este cea mai importanta parte a ultraatletismului, urmata de mental si fizic. Crearea unui obicei de a termina intotdeauna competitia fara a tine cont de pericole sau probleme de sanatate este ceea ce ma defineste. Partea slaba este corpul fizic, am inceput sa alerg de doar de 7 ani si dureaza mult timp pana poti cladi un corp indestructibil. Am anumite probleme fizice cu care ma lupt de ani de zile.

Andrei Nana Andrei Nana

Cum reusesti sa imbini partea profesionala si personala cu sportul / alergarea?

Am luat decizia de a trai viata pe baza valorilor mele. Cea mai importanta parte este familia, urmata de viata competitiva si de profesie. Atunci cand am inteles asta am fost capabil sa echilibrez cerintele celor trei aspecte si sa gasesc un echilibru relativ (nimic nu este perfect si totul este in schimbare, dar capacitatea de a te adapta la situatii este cea importanta).

Care este stilul tau de viata (rutina zilnica, saptamanala; alimentatie, hidratare, miscare, relaxare, odihna)?

De obicei viata este impartita intre antrenament intensiv pentru competitie si recuperare dupa competitie. In perioada de anternament intensiv ma trezesc intre 2 si 3 dimineata, alerg 3-4 ore dupa care merg la serviciu in jur de 10 ore. Seara ajung acasa, iau cina cu sotia si merg la culcare. Repet acest proces Luni-Vineri. Sambata si Duminica de obiciei alerg mai mult si incerc sa ma relaxez mai mult cu sotia.

In perioada de recuperare, antrenamentul este redus la doar 1-2 ore pe zi. O combinatie intre partea de sus a corpului si diferite exercitii care sa ma ajute cu problemele dezvoltate la picioare.

In general alimentatia mea este una carnivora, mananc o masa mare pe zi (cina) care de obicei consista intr-o friptura mare de porc sau vita, branza, oua. Odata pe saptamana mananc si vegetale cum ar fi cartofi, mazare, rosii, conopida, orez. Dimineata sau la amiaza (depinde de cat de mult ma antrenez) mananc banana si unt de arahide sau proteine. Incerc sa minimalizez consumul de dulciuri la o data pe saptamana

Care este planul de antrenament (frecventa, tipuri)?

Alerg, alerg, alerg. 1-2 ori pe saptamana fac ceva abdomene, flotari, tractiuni. In weekenduri de obicei daca am mai mult timp trag dupa mine un cauciuc mare de SUV peste un pod mare intre 6 si 8 ore. Cateodata ma antrenez cu cauciucul 24 ore incontinu, sau fac alergari peste noapte de 12-14 ore.

Cum simti ca te-ai dezvoltat de-a lungul activitatii sportive? Care a fost evolutia ta?

O continua imbunatatire a performantei (cu anumite momente de regres bineinteles) nu necesar linear, ci prin salturi de performanta tot la cateva luni de zile. O crestere a vitezei sau a andurantei. Prima competitie de 160 kilometri am terminat-o in aproximativ 29 ore, acum pot sa alerg comfortabil aceeasi distanta in 17 ore. Am marit distanta de la un minim de 160 kilometri (pe competitie) la un minim de 240 kilometri.

Daca nu ai face sport / ai alerga, ce altceva ai face?

Nu stiu…

Ce sfaturi ai pentru cei care fac sport / au inceput sa faca sport / nu fac sport

Sa nu se dea batuti, sa depaseasca orisice obstacole, sa se adapteze la ce viata le pune in fata. Nimic nu este stagnant, totul se schimba. Sa imping limitele proprii cu umilitate si determinare.

… Cei care nu fac sport? Sa realizeze ca orisice este posibil, ca sportul ii ajuta in viata de zi cu zi, sa gaseasca ceva care ii face fericiti.

Andrei Nana, Esq.
Founder – International 100+ UltraRunning Foundation, Inc.
Founder – Nana Endurance Training
Race Director – Icarus Florida UltraFest
Manager/Admin – U.S. Spartathlon Team

Twitter: nana_endurance

Website: http://www.internationalultrarunning.com/
Website: http://www.nanaendurancetraining.com/
Website: http://www.icarusfloridaultrafest.com/
Website: http://www.spartathlon.us/

This entry was posted in Povesti de sportivi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>