Inteligenta financiara – cum o obtinem?

Saptamanile trecute am discutat ce este si care sunt beneficiile inteligentei financiare, iar in articolul de saptamana aceasta evidentiem cum o putem obtine.

Cum am subliniat si in articolul precedent, inteligenta financiara nu o dezvoltam in sistemul de educatie traditional, ci invatand de la cei care au acumulat-o in timp. Si unii dintre acestia sunt cei pe care i-am mentionat saptamana trecuta: Thomas Edison, Henry Ford, Bill Gates sau Steve Jobs.

Si cum putem sa invatam cel mai bine? Conform “Conului Invatarii” al lui Edgar Dale, exista mai multe niveluri ale invatarii cu procente de retinere diferite. Astfel, dupa 2 saptamani, noi ne amintim 10% din ce citim, 20% din ce auzim, 30% din ce vedem in imagini, 50% din ce auzim si vedem (un film, o demonstratie), 70% din ce spunem (participam la o discutie, sustinem o prezentare) si 90% din ce spunem si facem (facem o demonstratie, simulam realitatea, punem in practica).

Dupa cum observam, metodele clasice de invatare din scoala sunt cele cu procentele scazute: citim, auzim si vedem in imagini. Pe de alta parte, metodele alternative moderne sunt cele mai eficiente: vedem filme sau demonstratii, participam la discutii, sustinem prezentari, facem demonstratii, simulam realitatea si punem in practica.

In concluzie, putem obtine inteligenta financiara invatand de la oamenii de succes cu o inteligenta financiara ridicata prin cat mai multe dintre aceste metode: citim carti; ascultam materiale audio; vedem materiale video, exemple si demonstratii; participam la dezbateri, seminarii, training-uri si conferinte; sustinem prezentari; facem demonstratii; folosim simulari ale realitatii, cum sunt diverse jocuri si aplicatii; punem in practica.

Si in incheiere, sa ne amuzam putin: “Un profesor de matematica vorbeste cu altul: Clasa asta noua pe care o am nu stiu ce sa le fac. Le explic o teorema o data – ei n-o inteleg. Le-o explic a doua oara – ei tot n-o inteleg. Le-o explic si a treia oara – o inteleg si eu, iar ei tot n-o inteleg.

This entry was posted in Afaceri, Dezvoltare personala, Newsletter. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>